Започнува иницијатива за носење на Закон за ...

Со оваа иницијатива за носење на Закон за донирање на храна се уредуваат правата и обврските во поглед на донирањето на храна за луѓе и животни,  условите и начинот на располагање и дистрибуирање...

Соопштение за националната акција за чистење ...

Асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија, заедно со главниот покровител Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), преку проектот Цивика Мобилитас и поддржувачите ...

Најуспешна акција за чистење на Македонија...

Ајде Македонија со поддршка на Швајцарската агенција за поддршка и развој (СДЦ) преку програмата „Цивика Мобилитас„ и компаниите Осигурување Македонија и Еконелектрон ја организираа ...

Ајде да придонесеме за почиста околина-Тетово...

Организација на Civica Mobilitas на Факултетот за бизнис и администрација при УЈИЕ во Тетово се одржа регионалниот форум на тема „Ајде да придонесеме за почиста околина". Носечка тема беше ...

Нула отпад општини во Македонија

Ива Апостолска од Асоцијација за чиста животна средина „Ајде Македонија“ ја презентираше идејата „Нула отпад општини во Македонија“. „Нула отпад е филозофија, стратегија ...

Акција за собирање на стара хартија

ВКЛУЧЕТЕ СЕ' ВО АКЦИЈАТА ЗА СОБИРАЊЕ НА СТАРА ХАРТИЈА...

Откриени повеќе од 300 диви депонии во ...

Преку мобилната апликација за мапирање на нелегален отпад, како и преку веб страната на Ајде Македонија, досега се забележани повеќе од 300 диви депонии во земјава...

Дебата „Македонските и светски предизвици во ...

На ден 14-ти септември, 2015 г. беше одржана јавна дебата по повод предизвиците со отпадот во Охрид и Македонија, но и за споделување на успешните примери на управување со истиот...

Потребна е заедничка одговорност, наместо ...

Сведоци сме на изливања на реките од нивните речни корита во повеќе области во Македонија. Последната несреќа која ја зафати Македонија беше поплавата во Тетовско. И при секоја слична ситуација знаеме...

„Зошто мора и ние да се грижиме за топењето ...

Понекогаш забораваме да ја согледаме големата слика и последиците од нашите несовесни постапки. Нелегалниот отпад, со кој несоодветно се справуваме и кој е оставен да се распаѓа и да гние во нашата ...

Германците заработуваат милијарди евра од ...

Рециклираните материјали се три до четири пати повредни од отпадот од кој настануваат. Во Германија, процесот на рециклирање е просперитетна гранка во индустријата. Годишно, германците ...

Lets Do It Macedonia одбрана за апликација на...

Lets Do It Macedonia одбрана за апликација на денот од страна на сајтот http://it.com.mk...

Промотивен настан 24.08.2015 [follow up...

На промотивниот настан „Промоција на алатките за првиот регистар на нелегален отпад во Република Македонија“, кој се одржа денес во ЕУ инфо центар во Скопје, беа промовирани веб страната ...

„Промоција на алатките за првиот регистар на ...

На промотивниот настан „Промоција на алатките за првиот регистар на нелегален отпад во Република Македонија“, кој се одржа денес во ЕУ инфо центар во Скопје, беа промовирани веб страната ...

Чистење на Матка

Денешниот ден го искористивме за мала акција за чистење на отпад на Матка. Иако беше призорот беше разочарувачки, тоа не не спречи да го собереме отпадот од оваа природна идила. Нека ова биде само ...

Бунт против отпадот

Годинава Let's do it Macedonia - Ајде Македонија по 4ти пат ја покренува иницијативата за чистење на отпадот низ нашата земја, организирајќи масовна национална акција на 3ти октомври 2015 ...